Sådan køber du dit første hus billigst muligt

Det kan være et stort skridt at skulle på udkig efter sit første hus. En livsomvæltende begivenhed, som bestemt ikke er billigt. Derfor hjælper vi dig med, hvad du skal være opmærksom på for ikke at betale for meget som førstegangskøber.

Din drømmebolig har endelig fået et ”sat til salg”-skilt på sig, og du har gennem længere tid sparet op, så du kunne gribe muligheden for et køb, hvis muligheden opstod. Nu er muligheden opstået, men hvordan sikrer du dig, at du ikke betaler for meget første gang du køber noget på boligmarkedet?

Kend din sælger, og kend boligmarkedet

Kender du til boligmarkedet, og forhandler du rigtigt om prisen på huset, så kan du i nogle tilfælde forhandle prisen ned til tyve procent under udbudsprisen.

Og det er naturligt, at du selvfølgelig står bedst i forhandlingssituationen, hvis du har forberedt dig hjemmefra. Det kan være en fordel at kende huspriserne i samme område, hvor dit ønskede hus er sat til salg. Det er også en fordel at vide, hvor længe huset har været sat til salg, og hvor mange gange det eventuelt er sat ned i pris.

Det er også et godt kort på hånden, hvis du lærer sælgeren at kende. På den måde kan du hurtigt føle dig frem til, hvor desperat han eller hun er for at sælge. Jo mere desperat sælgeren er, jo lavere huspris kan du opnå.

Pas desuden på med at forelske dig for meget i boligen. For det første giver det sælgeren bedre kort på hånden til at presse husprisen i vejret, og du undgår at lade følelserne styre forhandlingerne. Kig i stedet på flere steder, som du eventuelt kan have i baghånden, og du dermed ikke fremstår for desperat overfor sælgeren.

Betal pengene tilbage

Afdragsfrit realkreditlån kan være en fordel og stille dig økonomisk bedre. Årsagen er, at et banklån som regel har en højere rente end et realkreditlån.

Dog er det vigtigt at understrege, at afdragsfrihed aldrig bør benyttes til at finansiere større privatforbrug. Men har man andre dyrere lån ved siden af, så kan det med fordel bruges til at få betalt de andre lån af. Har du for eksempel et lån med en variabel rente, så er det bedst at få betalt så meget som muligt tilbage, når renten er lav.

På den måde sparer du på udgifterne, når renten stiger igen.

Tjek huset i sømmene

Inden du køber huset, så er det meget vigtigt, at du undersøger huset i sømmene. På den måde sikrer du, at du ikke får købt et hus med en masse skjulte skader.

Tilstandsrapporten på huset kan give dig en indikation på husets tilstand. I den forbindelse skal du gøre op med dig selv, om du har lyst til at købe huset til den pris, som matcher tilstandsrapporten.

For at være helt sikker på at undgå at købe et hus med skjulte skader, så kan det være en god idé at få en person med byggeteknisk erfaring til at se huset igennem med dig. Et ordentligt gennemsyn af huset kan nemlig spare dig for både problemer og penge.

Afslag eller betalte udbedringer

Som nævnt ovenfor kan du bruge husets tilstand til at få afslag i den samlede pris. Det kan dog være en god idé at gøre det på en anden måde.

Sommetider kan det nemlig være en fordel at få sælgeren til at foretage udbedringerne fra egen lomme, inden du flytter ind. Det er især en god idé, hvis du ikke er sikker på, hvad omkostningerne er ved at gøre det selv.

Hvis det drejer sig om små opgaver, som du har en fin idé om, hvad kommer til at koste, så kan det stadig være en fin idé at få afslag i prisen.

Uvildig rådgivning kan være en god investering

Er du ikke den stærkeste til at gennemskue boligøkonomi, så kan du måske indgå en god deal ved at tilknytte en uvildig rådgiver. En uvildigrådgiver såsom en boligøkonom eller en advokat kan muligvis hjælpe dig til en bedre pris.

En ejendomsmægler varetager udelukkende sælgers interesse. Derfor kan det være en fordel at have en ekspert at snakke med under forhandlingerne og huskøbet.

Den uvildige rådgiver kan både sikre dig god sparring, et godt boliglån, sikre at din økonomi kan klare investeringen samt klare al jura, som du måske ikke har styr på.

Så selvom den uvildige rådgiver ikke er gratis, så kan det i det store hele være en god investering, da dine omkostninger bliver lavest muligt.

Billige forsikringer

For at mindske dine omkostninger i fremtiden, så er det alfa omega at finde den billigste husforsikring. Husforsikringer kan variere op til 30-40 procent i pris. Hvis du er i tvivl, om du har fundet den billigste forsikring, så kan du sammenligne forsikringer på nettet.

En fordel ved overtagelse af sælgers lån

Oftest får du rent faktisk muligheden for at overtage sælgers realkreditlån, når du køber et hus.

Passer lånetypen til din økonomi, så kan et faktisk være en fordel for dig at overtage det. Det vil nemlig spare dig for omkostningerne til tinglysning, kutage og kusskæring, som er forbundet med at optage et lån i den størrelse.Du har mulighed for at optage et supplerende lån, hvis du skal låne flere penge end sælgers realkreditlån.

Her vil du også spare penge på tinglysningsafgiften til staten, som skal betales hver gang du optager et lån, der skal udregnes ud fra en procentsats af lånets størrelse. Her vil afgiften altså kun skulle betales ved det supplerende lån.

Realinstituttet skal blot godkende, at du overtager lånet. Det kan være en god idé at undersøge, om det kan svare sig at overtage sælgers lån.

Undersøg flere banker og realinstitutter

Førstegangskøbere kan låne op til 80 % af købssummen ved at tage et lån hos realkreditinstituttet, mens de sidste procentdele kan finansieres ved hjælp af et banklån. Førstegangskøbere kan også selv stille med fem procent af købssummen.

En bank samarbejder fast med realkreditinstitutter, og her kan der ofte være forskel på priser og vilkår. Her vil det altid være en fordel at gennemtjekke markedet og undersøge forskellige banker, så du undgår at sige ja til det første og måske dårligste tilbud, som en bank tilbyder.

Især ved det man kalder bidragssatsen, kan du spare penge. Den beregnes ud fra den restgæld, som du har, og den varierer ud fra realinstitutterne. Men vær opmærksom på, at en meget lav bidragssats kan stige i løbet af et låns løbetid. Bidragssatsen afhænger også af værdien, som du har belånt.

Spar, spar og spar

Fra 1. november 2015 er det et krav for dig som køber at stille fem procent af købssummen. Derfor er det altså ikke længere en mulighed at låne hele købsprisen hos banken. Det er altså nødvendig for dig som førstegangskøber at være forberedt, inden du kaster dig ud i et boligkøb. Du skal have fyldt sparegrisen en smule op inden.

Du slipper ikke for at lægge penge selv, men det kan i mange tilfælde godt svare sig at lægge en kontant udbetaling, når du køber huset, da det sparer dig for låneomkostninger. Er du én af de heldige, der ligger inde med en god sjat penge i aktier eller obligationer, så vil det være en fordel at sælge dem og bruge pengene på at købe det nye drømmehus.

Såfremt at de årlige afkast på dine værdipapirer er lavere end de årlige renteudgifter på lånet.

Hermed kan du mindske låneomkostningerne, hvis du bruger din opsparing som udbetaling på huset.

En bolig for fremtiden

Det er typisk en dårlig investering at købe et hus, hvis du kun har planer om at bo i det i få år. Omkostningerne ved boligkøb er nemlig høje, og det kan være dyrt at sælge huset igen. Det koster dig ofte omkring ti procent af husets pris, når du skal sælge det igen.

Find derfor en bolig, som du kan se dig selv bo i langt ud i fremtiden, og som passer til dine planer om at stifte familie eller andet. Dermed begrænser du risikoen for, at du mister en del penge på at købe boligen.

Vigtigheden ved at kunne se dig selv bo i huset i mange år frem er stor. Det er vigtigt, at området tilbyder de emner, som passer til dine fremtidsplaner såsom skoler og institutioner i nærområdet eller andet, der passer netop dine planer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.