Sådan laver du et privatbudget

Færre danskere er registreret som dårlige betalere. Antallet af RKI-registrerede er dykket de seneste fem år, og det kan meget vel være, fordi at vi er blevet bedre til at følge vores privatbudget. 

Fire år i træk er antallet af RKI-registrerede faldet. RKI er et register over danskere, der er indehaver af større gæld. Tal fra analysevirksomheden Experian viser, at for fem år siden var 233.000 personer registreret i RKI. Det er faldet fire år i træk, og i 2018 var knap 202.000 indregistreret.

Det er en fremgang, som formanden for Forbrugerrådet Tænk, Anja Phillip, glæder sig over.

”Det er en meget positiv udvikling, vi har set over de senere år. Det skyldes formentlig en gunstig samfundsøkonomi, og det store arbejde der er blevet gjort de senere år for at sikre, at folk ikke ender i økonomiske problemer. Alligevel står der stadig alt for mange – især unge – registreret som dårligere betalere. Det har store personlige konsekvenser for de ramte, og derfor gælder det om, at holde fast i den gode udvikling. Det skal vi gøre med endnu mere information og oplysning, gratis økonomi- og gældsrådgivning og ved at sætte grænser for, hvor dyre lån må være, og hvordan de kan markedsføres,” siger hun.

En af årsagerne kan også være, at vi generelt er blevet bedre til at følge vores privatbudget. Har du aldrig prøvet at lægge et budget før, så er det bare med at læse med herunder.

Hvad er et budget?

Budgettet er helt konkret en oversigt over indtægter og udgifter. Indtægter er de penge, der går ind på din konto hver måned, mens de faste udgifter er de penge, der hver måned, kvartalsvist eller på årsbasis bliver trukket på din konto.

Indtægter kan være løn, boligstøtte, SU, børnepenge eller lignende. Det kan også være enkeltbeløb som for eksempel feriepenge eller restskat. Når du lægger dit budget, er det vigtigt, at du trækker skatten fra, så du kun registrerer det beløb, som du rent faktisk får indbetalt på kontoen.

Faste udgifter finder du ofte i form af husleje, forsikring, aconto, transport, kontingenter, telefonregning, internet, afbetaling af lån og andre faste abonnementer. Det er vigtigt at notere alle faste udgifter, så du får hele overblikket. De faste udgifter kan variere fra måned til måned, da nogle udgifter trækkes på måned basis og andre i kvartalet eller hvert år.

Der findes også variable udgifter. De variable udgifter er de betalinger, der hver måned kan variere. Det kan blandt andet være køb af tøj, mad, medicin, rengøringsartikler og så videre. Når du lægger budgettet er det vigtigt, at du også tager stilling til de variable udgifter, så du ikke kommer i en situation, hvor dine samlede udgifter er større end først forventet.

Hvorfor skal jeg lægge et budget?

Der er mange, der lever uden at lægge et privatbudget. Det kan sikkert godt lade sig gøre at have en sund økonomi, selvom du ikke har lagt et budget, som du kan følge. Det er dog en chance at tage. Det kan være svært at holde styr på pengene. Du kender det sikkert selv. Det er hurtigere at bruge penge, end det er at tjene dem.

Et budget hjælper dig med at skabe overblik over din økonomi. Det er nemt at lave et budget, og det giver det nødvendige overblik, som kan hjælpe dig med at prioritere dine penge bedst muligt.

Budgettet giver dig altså overblikket over, hvor mange penge du rent faktisk råder over hver måned, når indtægter og udgifter trækkes fra hinanden. På den måde kan du holde styr på, at dine tal på bankkontoen bliver røde.

Et budget skaber ro i maven.

Brug din Netbank til at lave et budget.

Hvornår har jeg brug for et budget?

Alle har brug for et privatbudget. Men typisk råder vi dig til at lægge et, hvis du skal flytte hjemmefra, flytte sammen med kæresten eller hvis du skal til at have børn. Det kan også være, at du skal købe dyre ting, som for eksempel et hus eller en bil. Hvis du skal til at gå på pension, så er det en god idé at kigge på et nyt budget.

Læg til siden til de overraskende budgetposter

Når du lægger et privatbudget, er det en fordel at spare op til uforudsete udgifter. Det er vigtigt, at du tager højde for, at der indimellem kan snige sig en regning ind ad dørsprækken, som du ikke havde set komme. Her det altså vigtigt, at du har lidt på kontoen at tage af, så du ikke pludselig etablere gæld. Din bil kan få uforudsete udgifter, du kan få en større regning i form af restskat eller lignende.

Hvis du er hundeejer, så sørg for guds skyld at skaffe en hundeforsikring. En hundeforsikring sænker risikoen for pludselige udgifter, når du tager til dyrlægen.

Husk opsparingen!

Opsparingen er penge, som du lægger til side med et formål. Den er vigtig for enhver person. Det er opsparingen, som du trækker på, hvis du har brug for at tage på ferie i udlandet eller har lyst til at købe en ting, som du synes, du mangler.

Læg hver måned et fast beløb til siden, som du på sigt kan bruge til at forkæle dig selv.

Sådan laver du dit budget

Nu er det tid til, at vi gennemgår, hvordan du skal lave dit budget. Du kan med fordel følge nedenstående trin.

Trin 1: Find dig et budgetskema

Først og fremmest skal du finde et skema, hvor du kan indtaste dine indtægter og udgifter. Det kan enten være på din Netbank eller på et helt almindeligt excel-ark. Budgetskemaet skal hjælpe dig med at skabe et nemt og hurtigt overblik. Du kan læse mere om budgetskema hos Tænk.

Trin 2: Indtast dine faste indtægter

Nu begynder du at indtaste beløb i dit budgetskema. Det er en god idé at begynde med at indtaste dine faste indtægter. Du har oftest færre indtægtsposter end udgiftsposter, og det er derfor hurtigt at skabe et overblik over, hvor mange penge du får ind på kontoen hver måned.

Under indtægter skal du indskrive alle poster som blandt andet løn, dagpenge, børnepenge, boligstøtte og så videre.

Trin 3: Indtast faste udgifter

Når du har skabt dig et overblik over alle dine indtægter, gælder det også at få et overblik over dine udgifter. Start her med at indtaste de faste udgifter, som husleje, forsikring, aconto, transport, kontingenter, telefonregning, internet, afbetaling af lån og andre faste abonnementer.

På den måde har du nu skabt overblik over dine faste indtægter og udgifter. Men det er ikke helt nok.

Trin 4: Fastlæg dit rådighedsbeløb

Et rådighedsbeløb er det beløb, som du står tilbage med, når dine faste indtægter og udgifter er trukket fra hinanden. Dette beløb er meget vigtigt, når det gælder dit budget. Det er nemlig dette beløb, som du skal gå ud fra, når du bruger penge. Hver måned gælder det om at blive indenfor rådighedsbeløbet. På den måde undgår du overtræk på kontoen.

Trin 5: Indtast variable udgifter

Når du kender dit rådighedsbeløb, er det nemmere at fastlægge, hvilke variable udgifter du har råd til. Den store spiller på denne post er naturligvis madpenge, men det kan også være varierende beløb, som du ikke har brug for hver måned, men kan komme fra tide til utide.

De typiske poster under de variable udgifter er altså dagligvare, tøj og sko og andre udgifter, du får brug for at tage stilling til løbende.

Trin 6: Spar op, og hav en buffer

Opsparingen er en af de vigtigste poster på dit budget. Det er her du lægger penge til side, så du kan komme de uventede regninger i forkøbet. Det er også denne post, der på sigt kan lade dig forkæle dig selv lidt ekstra ved at have råd til ferie eller lignende.

Trin 7: Balancér budgettet

Og så nåede vi frem til den sværeste del af at lægge privatbudgetter. At balancere og overholde det. Det vigtigste ved et budget er at du kan overholde det og undgå at gå i minus. Derfor skal budgettet være realistisk, så du ikke ender med at have problemer med at bruge flere penge, end du har til rådighed. Sørg derfor for at tage et kritisk syn på budgettet, når det er lagt, og vurdér om det er muligt at overholde.

Hvis du går i minus på dit budget, så er du nødt til enten at skære ned på dine udgifter eller øge dine indtægter, så du igen kan holde dig indenfor rådighedsbeløbet.

One thought on “Sådan laver du et privatbudget

  1. Jeg synes, det er meget vigtigt for folk at tage sig af deres personlige økonomi, især de unge. Tak for denne informative artikel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.